ANALYSE – De beurzen in de VS doen het al geruime tijd veel beter dan aandelenmarkten in opkomende landen en Europa. In eerdere columns heb ik daar vooral vanuit een relatief oogpunt op gewezen. Dit keer weer eens aandacht voor de absolute grafiek.
De belangrijkste redenen voor de oplopende verschillen tussen regio’s dit jaar is dat de Amerikaanse economie sterk groeit. Ook de bedrijfswinsten in de VS laten per saldo recordstanden zien. Dit is mede te danken aan de sterk vertegenwoordigde technologiesector in de VS en het stevige belastingvoordeel voor het bedrijfsleven.
Aan de andere kant hebben de opkomende markten veel last van de stijgende handelstarieven en de oplopende Amerikaanse dollar. Dat laatste is het gevolg van de leningen die een aantal landen in dollars hebben uitstaan. Terwijl hun eigen munt sterk daalt, is dat lastig herfinancieren.
Europa staat dit jaar per saldo licht in de min. Hoewel het beter gaat met het bedrijfsleven, zorgen de Brexit en de politieke situatie in Italië voor extra onzekerheid. Daarnaast groeit de Europese economie ook niet zo sterk als in de VS en heeft de ECB aangekondigd te gaan beginnen met het langzaam terugschroeven van het verruimende beleid.
Sterke opwaartse trend S&P 500
Er zijn natuurlijk veel Amerikaanse aandelenindices, maar deze keer analyseer ik de S&P 500. Deze index is toch wel de meest gevolgde index met 500 bedrijven. En daardoor geeft deze index een goed beeld van het bedrijfsleven in de VS.
Als we de grafiek hieronder zien, kunnen we kort en krachtig zijn: een sterke opwaartse trend! Dat is al aan de gang sinds de laatste crisis in 2008. Maar nu zoom ik in op de periode van de afgelopen twee jaar. Want sindsdien heeft er een nieuwe opwaartse versnelling plaatsgevonden.
(Klik voor uitvergroting)
U ziet een opwaartse trendlijn met meerdere raakpunten op slotbasis. Dat maakt deze lijn significant en het niveau ligt nu op circa 2.770. Deze lijn is wel dynamisch en loopt dus in de tijd omhoog.
Zolang deze opwaartse trendlijn intact is, mag er naar boven gekeken worden. Wordt deze lijn neerwaarts doorbroken, dan wordt het code oranje. Dat wil zeggen dat het technische beeld in een overgangsfase komt en een neutraler karakter krijgt. Dan is het even afwachten of deze index een pauze neemt en vervolgens de weg naar boven vervolgt, of in een dalende fase terechtkomt.
De sterke horizontale steun ligt grofweg in de zone tussen 2.600 en 2.700 punten. Sluit de koers significant onder de 2.600? Dan wordt het code rood en is er sprake van en dalende trendfase. Dan dient u rekening te houden met verdere koersdalingen.
Amerikaanse aandelen: vooralsnog code groen
Kortom, het gaat goed met de Amerikaanse economie en de bedrijven presteren per saldo uitstekend. Ook het technisch gesternte ligt er uitstekend bij en dan is kopen op de correcties gerechtvaardigd.
Het beeld verandert vanuit technisch oogpunt wanneer de koers onder de opgaande trendlijn sluit. Deze lijn ligt grofweg 100 punten (3,5 procent) lager dan het huidige niveau. Indien deze index met meer dan 10 procent daalt, draait het technisch beeld naar negatief en wordt het tijd voor een nieuwe analyse.
Een belangrijk moment dit najaar betreft de tussentijdse Amerikaanse verkiezingen in november. Als de Republikeinse partij zetels verliest in het Congres, met als gevolg dat president Donald Trump zijn macht kwijtraakt en vleugellam wordt, kan dat een enorme impact hebben.
En escaleert de handelsoorlog verder? Dan gaan we dat uiteindelijk negatief terugzien in de economische groeicijfers en de bedrijfswinsten. Ook gaat de oplopende rente uiteindelijk een negatief effect hebben.
Bovengenoemde onderwerpen zouden dan mogelijk een einde aan de langstdurende “bull market” in de VS kunnen brengen. Maar zover is het nog niet. Zoals u weet is mijn motto: volg de trend totdat deze breekt. En vooralsnog is deze in de VS stijgende.
Michael Nabarro is beleggingsspecialist bij ABN Amro MeesPierson Private Banking. Michael’s financiële carrière begon in 1989 en sindsdien is hij actief betrokken bij het adviseren van particuliere en professionele relaties, voornamelijk partijen met een actieve beleggingsstijl. Zijn columns zijn niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.